هر آنچه که باید درباره نقشه برداری UTM بدانیم

 

تعریف سیستم مختصات: در اینجا شما سیستم مختصات استوانه ای را فرض کنید که در محور استوا بر کره زمین مناسب شده است محور استوانه طوری است که بر محور زمین منطبق است.سیستم مختصات در قطب دقت بیشتری دارد  و به استوا نزدیک تر باشد مقیاس بزرگتر می شود. سیستم مختصات یو تی ام: سیستم مختصات یو تی ام همانند مرکاتور است و  از یک استوانه در طول نصف النهارهای زمین مماس زمین است و دور زمین را می کند.

 سیستم مختصات زمین را به ۶۰ قسمت که  به zone معروف است تقسیم می‌کند و هر قسمت ۶ درجه می باشد. برای هر قسمت حروفی در نظر گرفته شده است که ایران مناطق H, I, J , G را شامل می شود. نصف النهار گرینویچ در زون ۳۰ قرار گزفته است و به این ترتیب نیمکره  غربی زون ۱ تا ۲۹ و نیمکره شرقی ۳۱ تا ۶۰ را شامل می شود. از سیستم تصویر یو تی ام به دلیل دقت بالا برای تهیه نقشه املاک و ماده ۱۴۷ استفاده می شود.

سیستم مختصات UTM مخفف کلمه Universal Transverse Mercator coordinate system است و در سال۱۹۴۰ به دست ارتش آمریکا اختراع شد.. چگونه از دوربین نقشه برداری برای نقشه UTM استفاده کنیم: این روش از نقشه برداری تقریبا غیرقابل استفاده است، زیرا نقشه های یک 1:2000 تهیه شده به روش فتوگرامتری تهیه شدن که در این روش روزانه خطا بالا است و ممکن است موقعیت جغرافیایی ملک دچار خطا شده باشد.

بنابراین در آینده دچار اختلافات مرزی و ملک بین املاک مجاور باشد.در این روش نقشه برداری موقعیت ملک را با استفاده از دوربین های نقشه برداری توتال استیشن و بدون جی پی اس های دو فرکانسه دقیق برداشت کرده سپس با استفاده از نرم افزارهای مرتبط و ملک را روی نقشه های بزرگ مقیاس و پایه سازمان نقشه برداری مثل نقشه ۱:۲۰۰۰ سازمان نقشه برداری کشور جاگذاری می کنیم.

این نقشه ها معمولا مشکل آپدیت دارند..یعنی نقشه مربوط به دهه ۸۰ و تغییرات و مخصوصاً در مناطق کلان شهر در دهه هشتاد بسیار زیاد است به همین خاطر ممکن از عوارض و نقشه ها دچار تغییر شده باشند. مسئله بعدی در دسترس نبودن نقشه های ۲۰۰۹ برای تمام کشور است، معمولاً نقشه های 1:2000 برای داخل شهرها تهیه شدند و مناطق روستایی نقشه 1:2000 ندارد.

برداشت با استفاده از جی پی اس های دو فرکانسه: طبق این روش چهار گوشه ساختمان با استفاده از جی پی اس دو فرکانسه برداشت شده بعد از آن با استفاده از نرم افزارهای مربوطه ترسیمات ابعاد و مساحت ملک مشخص می‌شود و دراخر بر روی نقشه های پایه جانمایی می شود. در این روش تهیه نقشه شمیم، نقشه بردار وضع موجود ملک را با استفاده از جی پی اس های دو فرکانس (که متصل به شمیم است) اندازه گیری می نمایند. بهتر است نقشه یو تی ام تهیه شده توسط مهندسین عضو نظام مهندسی و  یا کارشناس رسمی دادگستری تهیه گردد و مهر شود تا صحت و ارزش زیادی داشته باشد.

تلفیق دو روش با استفاده از دوربین توتال استیشن و gps شمیم: در این روش ما از تلفیق روش های بالا برای تهیه نقشه یو تی ام استفاده میکنیم. در واقع این روش برداشت با دوربین های توتال استیشن و جی پی اس های چند فرکانسه متصل با سامانه شمیم به صورت تلفیقی استفاده می گردد.همچنین این روش برای افزایش دقت، مخصوصا در محل هایی که عوارض عیان وجود داشته و دارای شکستگی های زیاد است یا به عبازت دیگر برای زمینی استفاده میشود که محل با بافتی زیادی از درختان باشد.

اثرات نوع برند و تجهیزات در دقت تهیه نقشه UTM: بی تردید نوع برند و تجهیزات در دقت تهیه نقشه UTM اثرگذار است.بازار تجهیزات نقشه برداری بسیار وسیع است و بسیاری از تجهیزات موجود در ایران وجود دارند که منسوخ شده اند اما متاسفانه بسیاری از شرکت ها و مهندسان از این تجهیزات استفاده می کنند.تهیه نقشه UTM

بعنوان مثال تعداد فرکانس دریافتی در نوع گیرنده جی پی اس تاثیر زیادی دارد با روی کار آمدن گیرنده های دو فرکانسه و در حال حاظر سه فرکانسه که دقت بسیاری دارد گیرنده های تک فرکانسه از بین رفته اند اما دیده می شود بسیاری از شرکت ها از این نوع جی پی اس استفاده می کنند.